پوسيدگي دندان بيماري عفوني قابل انتقالي است که با فعاليّت ميکروب ها در سطح دندان آغاز مي شود و در ساختمان آن پيشرفت مي کند . در واقع پوسيدگي دندان تخريب بافت هاي سخت دندان است .


پوسيدگي دندان بيماري عفوني قابل انتقالي است که با فعاليّت ميکروب ها در سطح دندان آغاز مي شود و در ساختمان آن پيشرفت مي کند . در واقع پوسيدگي دندان تخريب بافت هاي سخت دندان است .


پوسيدگي دندان ، بيماري قابل انتقال


وقتي يک بيماري در اثر فعاليت ميکروب ها ايجاد شود آن را بيماري عفوني مي نامند و اگر بيماري  بتواند از محلي به محل ديگر منتقل شود آن را بيماري قابل انتقال مي گويند .


با تعريفي که از پوسيدگي دندان شد ، مي فهميم که پوسيدگي مي تواند از يک دندان به ساير  دندان ها سرايت کند .


علل پوسيدگي دندان


پوسيدگي دندان که آن را در اصطلاح عاميانه کرم خوردگي دندان مي گويند ، يک بيماري عفوني  است . پوسيدگي دنداني نتيجه ي يک عفونت باکتريايي مي باشد . براي ايجاد پوسيدگي ، وجود پلاک ميکروبي ، قندهاي ساده ، و دندان مستعد لازم است . پس از خوردن قندهاي ساده باکتريها غذا را تجزيه کرده و اسيد توليد مي کنند . پلاک ميکروبي اسيد را در سطح دندان نگه داشته و به ميناي دندان حمله مي کند ، پس از حملات مداوم اسيد ، مينا شروع به حل شدن مي کند و  پوسيدگي آغاز مي گردد .


شيريني هايي مانند گز ، سوهان ، آبنبات و … که به سطح دندان مي چسبند در ايجاد پوسيدگينقش مهمي دارند بطوريکه تعداد دفعات مصرف غذاهاي قندي ، طول مدتي که قند در دهان مي ماند و شکل ظاهري غذا همه جزء عوامل مهم در ايجاد پوسيدگي هستند .


پوسيدگي با فعاليت ميکروبهاي داخل دهان در سطح دندان شروع مي شود و به تدريج به داخل لايه هاي دندان نفوذ مي کند . وقتي پوسيدگي فقط روي ميناي دندان باشد مي توان با رعايت بهداشت و درمان هاي ساده پوسيدگي را مهار کرد . در غير اينصورت پوسيدگي به آرامي به داخل عاج و از آنجا به مغز دندان نفوذ مي کند .


 محل هاي شايع شروع پوسيدگي


پوسيدگي ممکن است از هر سطح دندان شروع شود ولي شروع پوسيدگي دندان در سه محل به ترتيب زير شايع تر است :


•    شيارهاي سطح جونده


•    سطح بين دنداني


•    طوق دندان


چهار شرط لازم براي پوسيدگي دندان


1.    مستعد بودن ميناي دندان و ضعيف بودن آن در مقابل اسيد .


2.    وجود پلاک هاي ميکروبي : وقتي از دندان ها بخوبي مراقبت نشود ، ميکروب ها با مواد موجود در  بزاق دهان لايه نرم ، بيرنگ و چسبنده اي را تشکيل مي دهند که بر روي دندان ها مي چسبد . اين لايه را پلاک ميکروبي مي نامند .


3.    وجود مواد قندي در دهان .


4.    زمان : طول مدتي که لازم است تا پوسيدگي دندان ايجاد گردد .


باکتريهاي موجود در پلاک از مواد قندي غذاها تغذيه مي کنند و در جريان اين کار اسيد توليد مي شود . اسيد توليد شده ميناي دندان را که يک ماده آهکي است حل مي کند و پوسيدگي ايجاد مي  گردد .


پلاک ميکروبي + مواد قندي ← اسيد ← پوسيدگي دندان


 


 نکات مهم جهت جلوگيري از پوسيدگي دندان ها


پوسيدگي دندان تقريباً به اندازه ي سرماخوردگي شايع است ؛ بنابراين براي جلوگيري از  پوسيدگي دندان :


•    استفاده از مسواک و خمير دندان حاوي فلورايد ، استفاده از نخ دندان ،


•    حذف يا کنترل مواد قندي ، افزايش مقاومت دندان با استفاده از نفوذ فلورايد به داخل  ساختمان دندان و بزاق يا آب دهان ، تا حدود زيادي مانع از پوسيدگي دندان ها مي گردد .


نکته : چون در حين خواب ، تراوش بزاق به مقدار زياد کاهش مي يابد ، لذا تأثير حفاظتي آن براي  دندان ها به حداقل مي رسد .


•    اگر روزانه 2 بار مسواک بزنيم و سپس با نخ دندان فواصل بين دنداني را تميز کنيم در  پيشگيري از پوسيدگي دندان ها تأثير بسيار زيادي خواهد داشت . خمير دندان فلورايد دار ميزان پوسيدگي دندان ها را به مقدار 15 الي 30 درصد کاهش مي دهد .


•    استفاده از نمک خشک ، جوش شيرين و ساير پودرهاي غير طبي براي مسواک کردن صحيح  نيست و باعث ساييدگي مينا و خراشيدن لثه مي شود .


•    در صورتي که موهاي مسواک خم شده باشد ، مسواک توانايي تميز کردن سطوح دنداني را ندارد  و به لثه آسيب مي رساند .


•    توجه داشته باشيد که هيچ وقت مسواک خيس را در جعبه سر بسته نگذاريد چون مرطوب  ماندن مسواک باعث رشد ميکروبها در آن مي شود .


•    مناسب ترين روش جهت پاک کردن سطوح بين دنداني استفاده از نخ دندان مي باشد . تأثير نخ  دندان براي تميز کردن دندان ها و پيشگيري از پوسيدگي دندان ها از اهميت زيادي برخوردار بوده و مکمل مسواک است . وقتي فاصله دو دندان خيلي کم است ، مسواک قدرت نفوذ به آن را ندارد . در اين موارد نخ دندان با عبور از بين دندان ها ذرات ريز غذايي بين آن ها را خارج کرده و فاصله بين دنداني را تميز مي کند . بنابراين استفاده روزمره از نخ دندان در حفظ سلامتي دندان ها تأثير زيادي دارد .


ما در مجله سلامتي راستينه با مطلب غذاهاي مفيد براي سلامت دندان ها در کنار صفحه مواد خوراکي مضر براي دندان ، به موارد ديگري نيز اشاره کرده ايم .


پوسيدگي سطوح دندان


پوسيدگي ، تمام سطوح دندان را يکسان مبتلا نمي کند . بلکه بعضي از سطوح دندان ها به علّت وضعيّت خاصي که دارند بيشتر دچار پوسيدگي مي شوند .


اين سطوح عبارتند از :


•    شيارهاي سطح جونده : سطح جونده دندان هاي آسيا شيارهاي باريک و عميقي دارد که محيط مناسبي براي زندگي و رشد ميکروب ها فراهم نموده و دندان از اين محل دچار پوسيدگي مي گردد . اين امر بخصوص در مورد دندان هاي آسيا بيشتر رخ مي دهد و باعث پوسيدگي زودرس  آن ها مي شود .


•    سطوح بين دنداني : اين ناحيه نيز به دليل عدم نفوذ موهاي مسواک قابل تميز کردن نيست . بنابراين از نواحي مستعد پوسيدگي و بيماري لثه بشمار مي آيد .


•    طوق دندان يا ناحيه اتصال لثه با دندان : تجمع ميکروبها معمولاً در اين ناحيه باعث بيماري لثه  مي شود .


 


 علائم پوسيدگي سطوح دندان


وقتي دنداني دچار پوسيدگي مي شود ، ممکن است يک يا چند مورد از علامت هاي زير را داشته باشد :


•    تغيير رنگ ميناي دندان ، در محل پوسيدگي ، مينا قهوه اي يا سياه رنگ مي شود .


•    سوراخ شدن دندان در محل پوسيدگي ، گاهي ميزان اين تخريب کم است و فقط با معاينه دقيق مشخص مي شود و گاهي مقدار زيادي از دندان از بين مي رود ، به طوري که شخص فکر مي کند دندان او شکسته است .


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : دندان ,پوسيدگي ,مسواک ,بيماري ,سطوح ,اسيد ,پوسيدگي دندان ,ميناي دندان ,مواد قندي ,پلاک ميکروبي ,تميز کردن ,پوسيدگي دندان تخريب ,واقع پوسيدگي دندان ,دندان بيماري عفوني ,پوسيدگي دندان بيماري
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Tymica کاج نیوز | kajnews.blogsky.com مختار Sherman بانک اطلاعات صنایع و مشاغل کشور مطالب مفید پزشکی و دانستنی های سلامت و آشنایی با پزشکان دانلود نمونه سوالات امتحانی اموزش سایبری