بيماري هاي ريوي




بيماري هاي ريوي يکي از از شايع ترين انواع بيماري ها در سراسر جهان مي باشند. سيگار کشيدن، عفونت و ژنتيک از شايع ترين عوامل بروز بيماري هاي ريوي مي باشند.




در حالت  کلي، يک بيماري ريوي ممکن است باعث درگيري مجاري تنفسي، بافت ريه يا عروق خوني گردد. معمولا ترکيبي از اين اختلالات در بسياري از بيماري‌هاي تنفسي ديده مي‌شوند. به طور کلي مي‌توان بيماري‌هاي تنفسي را به گروه‌هاي زير تقسيم بندي کرد:




1.بيماري‌هاي انسدادي ريوي




2.بيماري‌هاي محدود کننده ريوي




3.بيماري‌هاي عروقي ريوي




4.ديگر




بيماري‌هاي انسدادي ريه بر مسير هاي تنفسي




بيماري‌هاي انسدادي ريه در حقيقت بيماري هاي ريوي هستند که بر مسيرهاي تنفسي و هوايي تأثير مي گذارند. ناي (حلق، خرخره، لوله هوا) به لوله هايي بنام نايچه (نايژه) منشعب شده و در ادامه، اين شاخه ها هم به لوله هايي کوچکتر درون ريه تقسيم مي شوند. بيماري هاي که براين مسيرهاي تنفسي تأثير مي گذارند، با کاهش سرعت جريان بازدمي مشخص مي‌شوند که شامل آسم، بيماري هاي مزمن انسدادي ريه، برونشيت مزمن، امفيزم و برونشيت حاد مي باشند.




از ميان بيماري‌هاي انسدادي ريوي، بيماري‌هاي انسدادي مزمن ريوي  و آسم شيوع بيشتري دارند.




 








آسم




يک بيماري التهابي رايج مزمن مجاري هوايي است که علائم متغير و عودکننده، انسداد برگشت پذير جريان هوا، و اسپاسم برونش از جمله ويژگي هاي آن است. در بيماري آسم مسيرهاي هوايي ملتهب و بعضي اوقات دچار گرفتگي شده و باعث خس خس کردن و تنگي نفس مي شوند.




علل بروز




1.آلرژي




2.عفونت




3.آلودگي




علائم بروز آسم




1.تکرر خس خس، تنگي نفس، تنگي قفسه سينه و سرفه مي‌باشد.




2.ايجاد خلط بدليل سرفه کردن




3.ممکن است در اثر سرفه از ريه خلط توليد شود، اما بالا آوردن آن اغلب دشوار است. در هنگام بهبودي پس از حمله ممکن است اين خلط، چرک مانند به نظر برسد و علت آن وجود ميزان زياد سلول‌هاي سفيد خون موسوم به ائوزينوفيل مي‌باشد.




4.علائم ذکر شده معمولاً در شب، صبح زود و يا در هنگام ورزش يا در هواي سرد تشديد مي‌شود.




پيشگيري از آسم




پيشگيري از وقوع آسم يکي از بزرگترين اهداف مراکز پزشکي و بهداشتي است. شواهد و مدارک در حال حاضر نشان مي دهند که مهم ترين عوامل خطرزا و موثر در ايجاد آسم، تماس با محرک ها، بخصوص در دوران شيرخوارگي است. اين عوامل شامل دود سيگار و يا ساير آلرژن هاي موجود در محيط بسته (مانند هيره ها در محل خواب، فرش، ساير وسايل، مبلمان، گربه و ديگر حيوانات خانگي و سوسک ها) بوده و همچنين بروز اين بيماري مي تواند به دليل تماس با محرک هاي شيميايي در محل کار باشد.


بيماري مزمن انسدادي ريه (COPD)


هنگام بروز اين بيماري، ريه نمي تواند به درستي بازدم داشته باشد که اين پديده، باعث ايجاد مشکل در تنفس مي شود. همچنين، بيماري مزمن انسدادي ريه يک بيماري مزمن ريوي است که مشخصه آن انسداد پيشرونده مجاري تنفسي به صورت برگشت‌ناپذير است. انسداد راه‌هوايي، تنگي منتشر در تمام راههاي هوايي است که مقاومت در برابر عبور هوا را بالا مي‌برد. COPD داراي سه زير مجموعه است، آمفيزم، برونشيت مزمن و بيماري مجاري هوايي کوچک.


عوامل بروز بيماري مزمن انسدادي ريه


1.سرفه همراه خلط


2.تنگي نفس شديد


3.براي بيماران مبتلا، انجام کارها با دست در وضعيت بالاي تنه سخت است، در حاليکه اين بيماران در وضعيت همسطح بدن، ضعف دست ندارند.


 COPD يک بيماري پيشرونده است و به تدريج تا حد اختلال تنفسي در حين استراحت و نياز دائم به اکسيژن پيشرفت مي کند.


عوامل خطر بروز بيماري مزمن انسدادي ريه


عوامل زير در ايجاد اين بيماري نقش دارند:


1.سيگار به عنوان مهمترين عامل ايجاد بيماري انسدادي ريه مزمن شناخته شده است، به طوري که 15 درصد از سيگاري ها دچار اين بيماري مي شوند.


2.ساير عوامل: فاکتورهاي محيطي همچون آلودگي هوا، تماسهاي شغلي، وزن بالا، نقص مادرزادي آنزيم آلفا-1 آنتي تريپسين، پرفعاليتي برونشيال.


3.عوامل دموگرافيک: سن، سابقه خانوادگي، جنس مذکر، سابقه عفونتهاي تنفسي در کودکي، وضعيت اقتصادي پايين.


برونشيت مزمن


برونشيت مزمن نوعي از بيماري هاي مزمن انسدادي ريه بوده و با سرفه مزمن شناخته ميشود. اين بيماري ناشي از التهاب مزمن در برونش‌ها (نايژه) است.


علائم بروز برونشيت مزمن


علائم شايع، شامل سرفه مکرر، تنگي نفس، خلط و تنفس سطحي است .


عوامل افزايش خطر بروز برونشيت مزمن


کشيدن سيگار


آمفيزم


آمفيزم به معني نابودي پارانشيم ريوي است که منجر به از بين رفتن خاصيت ارتجاعي ريه و از بين رفتن ديواره آلوئول‌هاي ريه مي شود. از اتصال چند آلوئول يک حفره بزرگ به وجود مي‌آيد که موجب کاهش سطح تنفسي و اِشکال در جذب اکسيژن مي‌شود. از بين رفتن کشش شعاعي ريه در پي رخداد اين فرايند، منجر به افزايش تمايل مجاري هوايي به روي هم افتادن(کولاپس) شده، در نهايت موجب پرهوايي ريه و محدوديت جريان هوا در ريه‌ها و گير افتادن هوا در ريه مي شود. سپس فضاهاي تنفسي بزرگتر و بولهاي آمفيزمي تشکيل مي شوند. آمفيزم، يکي از اجزاي اصلي بيماري مزمن انسدادي ريه است.


به عبارت ديگر آمفيزم، آسيب هاي ريوي هستند که باعث حبس هوا در ريه شده و مشخصه بارز اين نوع بيماري انسدادي مزمن ريه مشکل در بيرون دادن هوا است.


علل بروز بيماري آمفيزم


کشيدن سيگار و دخانيات


علائم بيماري آمفيزم


1.تنگي نفس


2.کاهش وزن


3.سرفه و تنفس سيبيلانت (داراي صفير)


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : بيماري ,مزمن ,انسدادي ,تنفسي ,بروز ,عوامل ,مزمن انسدادي ,بيماري مزمن ,بروز بيماري ,بيماري‌هاي انسدادي ,مجاري هوايي
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

بیایی و با ظهورت دل همه را خوشحال کنی apple iran کیمیا گیلانی فتوبلاگ 78 Chris Benjamin محمد عظیمی Santrice موفقیت در کار و زندگی جدید ترین گیرنده نگهدارنده ملحفه روتختی